Over ons

Geschiedenis
De Tjardagroep is op 22 september 1945 opgericht als landverkennersgroep in Hillegom. De groep is vernoemd naar jonkheer A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Rond 1970 werd de eerste lelievlet aangekocht en werd de groep een zeeverkennersgroep. Sinds het begin van de jaren ’80 is de groep gehuisvest op de huidige locatie. Het huidige clubhuis is in 1999 geopend, nadat het oude clubhuis deels door brand was verwoest.

Vereniging
De vereniging telt ongeveer 100 leden, waarvan ca. 25% vrijwilligers. De jeugdleden zijn voornamelijk afkomstig uit Hillegom of de omliggende plaatsen Beinsdorp, Nieuw-Vennep, Bennebroek en De Zilk. De vrijwilligers zijn veelal Hillegommers of oud-Hillegommers die wegens werk of studie naar elders zijn verhuisd.
De vereniging is als rechtspersoon ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 27323369. De vereniging wordt bestuurd door de groepsraad, waarin alle leidinggevenden en bestuursleden zijn afgevaardigd.

Activiteiten
Behalve de reguliere activiteiten van de verschillende speltakken, worden er ook groepsactiviteiten en -acties georganiseerd. De activiteiten zijn bedoeld om met de gehele groep iets gezamenlijks te ondernemen. Hierbij kan gedacht worden aan een playbackshow of grote vossenjacht. De acties zijn bedoeld om geld in te zamelen voor de clubkas. Zo verkopen wij bijvoorbeeld stroopwafels aan de toeschouwers van het jaarlijkse bloemencorso en bezorgen wij kerstkaarten in de directe omgeving. Jaarlijks wordt in samenwerking met de gemeente Hillegom ook de actie “Tjarda maakt Schoon Schip” gehouden, waarbij zwerfvuil uit de Hillegomse wateren wordt opgeruimd. Ook is Tjarda veelal aanwezig bij lokale Hillegomse activiteiten, zoals bijvoorbeeld de dodenherdenking op 4 mei.

Netwerk
Hoewel de vereniging bestuurlijk onafhankelijk is, heeft deze vele relaties met andere organisaties. De vereniging heeft nauwe banden met de Tjardagroepen in Sassenheim en Warmond, die allen gebruik maken van de boten en gebouwen die eigendom zijn van de “Stichting tot behartiging der belangen van de Tjarda-groepen”. Ook is de groep onderdeel van scoutingregio “Hollands Midden” en de “Regionale Admiraliteit Rijnland”. Dit zijn allemaal weer onderdelen van landelijke vereniging “Scouting Nederland”. Via deze landelijke organisatie is de groep ook lid van de overkoepelende, wereldwijde scoutingorganisaties.